jueves, 19 de febrero de 2009

Novetats de febrer

Educació per al desenvolupament sostenible
Autor: Finn Mogensen
Editorial: Graó, 2007
Col·lecció: Monografies d'educació ambiental, 12

És una eina indispensable per als centres educatius que volen orientar la seva acció cap al desenvolupament sostenible.

Avaluació
Autor: varis autors
Editorial: Graó
Col·lecció: Articles, 47

Llibre sobre l'avaluació al voltant de la Llengua i les Competències.

Idriss, la noia del fil de seda
Autora: Herminia Mas
Editorial: Edicions del Roure de Can Roca, 2007
Col·lecció: Butxaca,2

Història d'amor situada a la ruta de la seda entre les belles ciutats de Samarkanda i Bukhara, reivindica la de gènere. Hermínia Mas, viatgera curiosa i vocacional es va començar a interessar pel món oriental i els costums de la gent d'aquelles terres durant un viatge que va fer a l'Uzbekistan i al Kazakhstan. Van ser els nòmades kazakhs, poetes i músics, i els vells uzbeks, els qui van explicar en rus a l'autora, de viva veu, algunes de les seves llegendes com les del minaret de Kalian que el lector trobarà en aquesta novel·la. Escrita a la manera de les mil i una nits, trasllueix també la rica cultura de les ciutats de la ruta de la seda i reivindica de manera subtil la igualtat de gènere on no n'hi ha.

Ariadna
Autora: Núria Albó
Editorial: Edicions del Roure de Can Roca, 2008
Col·lecció: Barbanegra

L'Ariadna és una nena de Vic que sempre pregunta coses. Un dia el seu oncle se l'enduu a Barcelona i visita el laberint d'Horta. Allí li explica la història del seu nom; la del fil que Ariadna va donar a Teseu perquè no es perdés pel laberint.

El dia qu evaig néixer
Autora: Irene Blanes
Editorial: La Galera, 1992
Col·lecció: : Els Llibres de la tortuga; 10

Conte infantil en lletra lligada que explica quines coses van passen el dia que neix una criatura.

Los tres bandidos
Autor: Tomi Ungerer
Editorial: Miñón, 1975

Uns bandits es dediquen a assaltar carruatges i es fan molt, molt rics. Un dia prenen una nena, la Úrsula, i tot canvia a partir de llavors.

La pissarra, La veu dels educadors i educadores a El Cafè de la República, de Catalunya Ràdio
Editorial: Rosa Sensat, 2006
Col·lecció: Testimonis, 5

Recull de petites i grans anècdotes expressades per dinou educadors i educadores de Catalunya, durant un any, al programa La pissarra d'El Cafè de la República, a Catalunya Ràdio dirigit per Joan Barril. Consta de més de 140 pissarres, amb una mirada introspectiva i reflexiva, per les aules del país de la mà dels seus professionals.

Cuinar tot jugant: Receptes per a un taller de cuina
Autor: varis autors
Editorial: Rosa Sensat, 2007
Col·lecció: Dossiers, 62

Selecció de més de 50 receptes per desenvolupar un taller de cuina amb infants i joves, vinculant directament l'infant amb el que menja i que considera l'alimentació com un aspecte inseparable del procés educatiu. És imprescindible el paper de l'adult, del mestre i de l'escola com a transmissors de pautes i coneixements i com a reguladors de l'activitat. Orientacions necessàries per a l'organització del taller de cuina al centre, cada recepta inclou els aliments bàsics per fer-la -ingredients i preparació-, a més d'informació sobre nutrients dels aliments, història i gastronomia de cada plat i orientacions sobre continguts i objectius educatius associats.

En Jaumet de les xanques
Autora: Marta Balaguer
Editorial: Abadia de Montserrat, 1886
Col·lecció: Llibres del sol i de la lluna; 6

En Jaumet sempre actuava amb les xanques, però un dia no se les va poder treure i, a més a més, no li paraven de créixer.

La comarca fèrtil
Autor: Roberto Innocenti
Editorial: Fondo de Cultura Económica, 2003
Col·lecció: Especiales de A la orilla del viento

Un pintor perd la inspiració i per recuperar-la, va a fer un vol amb el cotxe que el porta a un hotel de la costa una mica estrany. El bon lector, a través de petites pistes, ha d'esbrinar la identitat dels hostes. Unes vegades és la indumentària, d'altres és un vers, un nom, una il·lustració, una referència... el que fa que poguem esbrinar a quins personatges "reals" del món fictici de la literatura s'està referint l'escriptor.

De de dona
Autor: Tomàs Abella
Editorial: Intermón Oxfam, 2005
Col·lecció: Alfabet solidari; 13

A la sabana africana hi ha el poble de Whotie. Allà plou poc i fa calor. La gent s'ha d'espavilar per menjar. L'àvia Mariata i les altres dones del poble s'espavilen més que ningú. Quin coratge que tenen i que valentes que són. La terra ja pot ser seca, que elles hi plantaran les llavors, i de les llavors en sortirà un hort. Fan sabó amb la cera d'una espelma i ensenyen els homes a planxar. Oh, i moltes més coses que fan.T'ensenyaran a riure encara que plogui poc i faci calor.

P de Perú
Autora: Melissa Arditto
Editorial: Intermón Oxfam, 2003
Col·lecció: Alfabet solidari

En aquest llibre podem conèixer aquest país i també amics peruans que ens explicaran on viuen i què fan. Perú és un país amb una gran riquesa natural i humana. Des de l'oceà Pacífic fins a la selva amazònica i els Andes s'estén el meravellós país que s'amaga en aquestes pàgines.

El regal del Rex
Autora: Jeanne Willis
Editorial: Timun Mas, 1996
Col·lecció: El Núvol de cotó; 3

El Rex vol un cadell de persona per al seu aniversari, però la seva família no hi està d'acord perquè les persones són terribles, fan pudor i no es deixen ensinistrar. Per això el Rex se sent feliç quan troba un noi perdut amb qui pot jugar, fins que descobreix que potser té PUCES...!

Barbamec i les gavines
Autor: Ricardo Alcántara
Editorial: La Galera, 1997
Col·lecció: Els secrets del pirata

Barbamec, el pirata, sempre solcava la mar i tenia un petit secret que nomès el mussol i les gavines coneixien...

La cançó de Barbamec
Autor: Ricardo Alcántara
Editorial: La Galera, 1997
Col·lecció: Els secrets del pirata

Barbamec el pirata estimava la bella Julieta. Barbamec el pirata la volia fer feliç i oferir-li una serenata. Però Barbamec el pirata cantava molt malament. Sortosament, ell tenia solucions per a tot...