jueves, 5 de febrero de 2009

Els barrufets fan 50 anys!

Els barrufets fan 50 anys! Van néixer de la mà del dibuixant belga Pierre Culliford, Peyo. Són petits, blaus i viuen en bolets convertits en cases amb totes les comoditats. El 1981, de la mà dels productors Hanna-Barbera van fer el salt a la gran pantalla. La sèrie s’acabaria projectant en més de 30 països. A Catalunya van arribar de la mà de Cavall Fort l’any 1967. El nom original dels personatges és Smurf.

20 ciutats europees tindran unes estatuetes dels barrufets a mida real (l'alçada de tres pomes ficades una a sobre de l'altra), que apareixeran un bon dia escampades pel carrer sense avís. Aquest serà el punt d'inici de l'Any Barrufet que també inclou l'estrena de la nova pel·lícula, amb tècniques d'animació digital 3-D. També apareixerà un nou còmic dels barrufets i se celebraran exposicions itinerants. Alguns dels actes aniran en benefici d'UNICEF.
Els barrufets vivien en algun lloc secret del bosc i eren empaitats per en Gargamel, un bruixot que els volia capturar. Els barrufets eren l'ingredient bàsic de la fórmula que serviria a Gargamel per fer-se ric perquè permetia convertir els metalls en or. També es podia preparar amb ells el brou de barrufet, un plat deliciós.

Cadascun dels barrufets tenia una particularitat i un caràcter diferent. Hi havia artistes, com el pintor i el poeta, i també d'altres com el golafre, el filòsof, el poruc, la barrufeta, el mandrós, l'avar... Tots sota la tutela del pare barrufet.