jueves, 19 de febrero de 2009

Novetats de febrer

Educació per al desenvolupament sostenible
Autor: Finn Mogensen
Editorial: Graó, 2007
Col·lecció: Monografies d'educació ambiental, 12

És una eina indispensable per als centres educatius que volen orientar la seva acció cap al desenvolupament sostenible.

Avaluació
Autor: varis autors
Editorial: Graó
Col·lecció: Articles, 47

Llibre sobre l'avaluació al voltant de la Llengua i les Competències.

Idriss, la noia del fil de seda
Autora: Herminia Mas
Editorial: Edicions del Roure de Can Roca, 2007
Col·lecció: Butxaca,2

Història d'amor situada a la ruta de la seda entre les belles ciutats de Samarkanda i Bukhara, reivindica la de gènere. Hermínia Mas, viatgera curiosa i vocacional es va començar a interessar pel món oriental i els costums de la gent d'aquelles terres durant un viatge que va fer a l'Uzbekistan i al Kazakhstan. Van ser els nòmades kazakhs, poetes i músics, i els vells uzbeks, els qui van explicar en rus a l'autora, de viva veu, algunes de les seves llegendes com les del minaret de Kalian que el lector trobarà en aquesta novel·la. Escrita a la manera de les mil i una nits, trasllueix també la rica cultura de les ciutats de la ruta de la seda i reivindica de manera subtil la igualtat de gènere on no n'hi ha.

Ariadna
Autora: Núria Albó
Editorial: Edicions del Roure de Can Roca, 2008
Col·lecció: Barbanegra

L'Ariadna és una nena de Vic que sempre pregunta coses. Un dia el seu oncle se l'enduu a Barcelona i visita el laberint d'Horta. Allí li explica la història del seu nom; la del fil que Ariadna va donar a Teseu perquè no es perdés pel laberint.

El dia qu evaig néixer
Autora: Irene Blanes
Editorial: La Galera, 1992
Col·lecció: : Els Llibres de la tortuga; 10

Conte infantil en lletra lligada que explica quines coses van passen el dia que neix una criatura.

Los tres bandidos
Autor: Tomi Ungerer
Editorial: Miñón, 1975

Uns bandits es dediquen a assaltar carruatges i es fan molt, molt rics. Un dia prenen una nena, la Úrsula, i tot canvia a partir de llavors.

La pissarra, La veu dels educadors i educadores a El Cafè de la República, de Catalunya Ràdio
Editorial: Rosa Sensat, 2006
Col·lecció: Testimonis, 5

Recull de petites i grans anècdotes expressades per dinou educadors i educadores de Catalunya, durant un any, al programa La pissarra d'El Cafè de la República, a Catalunya Ràdio dirigit per Joan Barril. Consta de més de 140 pissarres, amb una mirada introspectiva i reflexiva, per les aules del país de la mà dels seus professionals.

Cuinar tot jugant: Receptes per a un taller de cuina
Autor: varis autors
Editorial: Rosa Sensat, 2007
Col·lecció: Dossiers, 62

Selecció de més de 50 receptes per desenvolupar un taller de cuina amb infants i joves, vinculant directament l'infant amb el que menja i que considera l'alimentació com un aspecte inseparable del procés educatiu. És imprescindible el paper de l'adult, del mestre i de l'escola com a transmissors de pautes i coneixements i com a reguladors de l'activitat. Orientacions necessàries per a l'organització del taller de cuina al centre, cada recepta inclou els aliments bàsics per fer-la -ingredients i preparació-, a més d'informació sobre nutrients dels aliments, història i gastronomia de cada plat i orientacions sobre continguts i objectius educatius associats.

En Jaumet de les xanques
Autora: Marta Balaguer
Editorial: Abadia de Montserrat, 1886
Col·lecció: Llibres del sol i de la lluna; 6

En Jaumet sempre actuava amb les xanques, però un dia no se les va poder treure i, a més a més, no li paraven de créixer.

La comarca fèrtil
Autor: Roberto Innocenti
Editorial: Fondo de Cultura Económica, 2003
Col·lecció: Especiales de A la orilla del viento

Un pintor perd la inspiració i per recuperar-la, va a fer un vol amb el cotxe que el porta a un hotel de la costa una mica estrany. El bon lector, a través de petites pistes, ha d'esbrinar la identitat dels hostes. Unes vegades és la indumentària, d'altres és un vers, un nom, una il·lustració, una referència... el que fa que poguem esbrinar a quins personatges "reals" del món fictici de la literatura s'està referint l'escriptor.

De de dona
Autor: Tomàs Abella
Editorial: Intermón Oxfam, 2005
Col·lecció: Alfabet solidari; 13

A la sabana africana hi ha el poble de Whotie. Allà plou poc i fa calor. La gent s'ha d'espavilar per menjar. L'àvia Mariata i les altres dones del poble s'espavilen més que ningú. Quin coratge que tenen i que valentes que són. La terra ja pot ser seca, que elles hi plantaran les llavors, i de les llavors en sortirà un hort. Fan sabó amb la cera d'una espelma i ensenyen els homes a planxar. Oh, i moltes més coses que fan.T'ensenyaran a riure encara que plogui poc i faci calor.

P de Perú
Autora: Melissa Arditto
Editorial: Intermón Oxfam, 2003
Col·lecció: Alfabet solidari

En aquest llibre podem conèixer aquest país i també amics peruans que ens explicaran on viuen i què fan. Perú és un país amb una gran riquesa natural i humana. Des de l'oceà Pacífic fins a la selva amazònica i els Andes s'estén el meravellós país que s'amaga en aquestes pàgines.

El regal del Rex
Autora: Jeanne Willis
Editorial: Timun Mas, 1996
Col·lecció: El Núvol de cotó; 3

El Rex vol un cadell de persona per al seu aniversari, però la seva família no hi està d'acord perquè les persones són terribles, fan pudor i no es deixen ensinistrar. Per això el Rex se sent feliç quan troba un noi perdut amb qui pot jugar, fins que descobreix que potser té PUCES...!

Barbamec i les gavines
Autor: Ricardo Alcántara
Editorial: La Galera, 1997
Col·lecció: Els secrets del pirata

Barbamec, el pirata, sempre solcava la mar i tenia un petit secret que nomès el mussol i les gavines coneixien...

La cançó de Barbamec
Autor: Ricardo Alcántara
Editorial: La Galera, 1997
Col·lecció: Els secrets del pirata

Barbamec el pirata estimava la bella Julieta. Barbamec el pirata la volia fer feliç i oferir-li una serenata. Però Barbamec el pirata cantava molt malament. Sortosament, ell tenia solucions per a tot...

martes, 17 de febrero de 2009

"Ara arriba en Carnestoltes, tots sortim a passejar"

Com diu la cançó, ja ha arribat el senyor Carnestoltes a la nostra escola i per això estem preparant la sortida del Dijous Gras.

Aquest any anirem a l'Estany d'Espolla i voltants de Fontcoberta. I hem buscat llibres sobre Fontcoberta. Hem trobat un llibre que explica les aventures de la Marina a l'Estany d'Espolla, l'Alzina i els bells indrets de Fontcoberta. Així que llegirem alguns fragments a la classe.

Obres bé els ulls, Marina!
Autora: Maria Àngels Juanmiquel
Editorial: Barcanova, 2006.
Col·lecció: Sopa de lletres, 72

La Marina té fama de distreta i atabalada. Res més lluny de la veritat: és observadora i inquieta i li agrada passar estones contemplant la natura. Per això, igual que el seu avi Andreu, s'adona dels moviments dels éssers diminuts que conviuen amb nosaltres, amagats entre els arbres o a l'interior de les coves. A més, enceta una relació d'amistat amb el follet Renoi, que li farà conèixer els secrets de les fades. Tot això, però, és un secret que la Marina no pot compartir ni tan sols amb l'avi.

Fontcoberta
Autor: Jaume Colomer
Editorial: Diputació de Girona.
Col·lecció: Quaders de la Revista de Girona, 138

EI municipi de Fontcoberta té una història rica, gent interessant, festes, paisatges, petits ecosistemes, belles pedres, topònims, tradicions populars, llegendes ... que mereixen el seu estudi, el seu coneixement i la seva estimació. Un equip de quatre persones, procedents d'àmbits diferents, ho hem volgut recollir en aquest primer llibre sobre Fontcoberta i Vilavenut.

ALTRES LLIBRES DE CARNAVAL o CARNESTOLTES:

  • EL CARNAVAL 1285
  • L'ABAT DELS BOIGS: PER CARNAVAL TOT VAL
  • LLUNA DE CARNAVAL 297
  • ESCENOGRAFIA I MAQUILLATGE
  • TITELLES I MIM
  • DISFRESSES NUM.655 i 656 (a Poesia)

  • jueves, 12 de febrero de 2009

    Revista de les Gavarres

    INTERESSANT REVISTA on pots trobar informació històrica, antics oficis, bonics indrets, rutes de muntanya i costa, personatges importants i fotografies de les poblacions que comprenen les Gavarres i l'Ardenya.


















    jueves, 5 de febrero de 2009

    Els barrufets fan 50 anys!

    Els barrufets fan 50 anys! Van néixer de la mà del dibuixant belga Pierre Culliford, Peyo. Són petits, blaus i viuen en bolets convertits en cases amb totes les comoditats. El 1981, de la mà dels productors Hanna-Barbera van fer el salt a la gran pantalla. La sèrie s’acabaria projectant en més de 30 països. A Catalunya van arribar de la mà de Cavall Fort l’any 1967. El nom original dels personatges és Smurf.

    20 ciutats europees tindran unes estatuetes dels barrufets a mida real (l'alçada de tres pomes ficades una a sobre de l'altra), que apareixeran un bon dia escampades pel carrer sense avís. Aquest serà el punt d'inici de l'Any Barrufet que també inclou l'estrena de la nova pel·lícula, amb tècniques d'animació digital 3-D. També apareixerà un nou còmic dels barrufets i se celebraran exposicions itinerants. Alguns dels actes aniran en benefici d'UNICEF.
    Els barrufets vivien en algun lloc secret del bosc i eren empaitats per en Gargamel, un bruixot que els volia capturar. Els barrufets eren l'ingredient bàsic de la fórmula que serviria a Gargamel per fer-se ric perquè permetia convertir els metalls en or. També es podia preparar amb ells el brou de barrufet, un plat deliciós.

    Cadascun dels barrufets tenia una particularitat i un caràcter diferent. Hi havia artistes, com el pintor i el poeta, i també d'altres com el golafre, el filòsof, el poruc, la barrufeta, el mandrós, l'avar... Tots sota la tutela del pare barrufet.